Psykologhjælp til livet med ADHD (eller ADD)

Søger du hjælp til livet med ADHD eller ADD? Jeg tilbyder specialiseret psykologhjælp til dig, der ønsker et mere bæredygtigt liv med ADHD eller ADD.

Som voksen er jeg selv blevet diagnosticeret med ADHD. Jeg har derfor et helt personligt forhold til ADHD-diagnosen og de udfordringer og styrker, der kan følge med, ligesom jeg har personlig erfaring med både medicinsk og ikke-medicinsk behandling. Efter min egen diagnosticering har jeg som psykolog specialiseret mig i området, og jeg hjælper i dag flere klienter i retning af et mere bæredygtigt liv med ADHD/ADD.

Her på siden kan du læse mere om, hvad et psykologforløb blandt andet kan indeholde.

Jeg ser frem til at høre fra dig.

Udredning: Jeg tilbyder ikke udredning eller medicinsk behandling, men du kan læse mere om dine muligheder her: Hvordan bliver man udredt for ADHD?

Hvad betyder diagnosen ADHD?

ADHD står for Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Det er en diagnose, der kan gives til mennesker, som har svært ved at styre opmærksomhed, aktivitetsniveau og impulskontrol.

ADD står for Attention Deficit Hyperactivity Disorder og er en variation af ADHD uden synlig eller fysisk hyperaktivitet.

Selvom ADHD og ADD er konkrete diagnoser, kan de opleves meget forskelligt og komme forskelligt til udtryk. Typisk vil der dog være flere kendetegn såsom;

  • Man bliver let distraheret, er glemsom og distræt.

  • Man er uopmærksom på detaljer og har svært ved at fastholde opmærksomheden (særligt ved kedelige aktiviteter).

  • Man har svært ved at filtrere indtryk og bliver let overstimuleret.

  • Man har svært ved at strukturere sin hverdag og kan være meget impulsstyret.

  • Man har svært ved at styre sit energiniveau og kan svinge mellem hyperfokus og træthed. Nogle oplever også humørsvingninger.

Hvad er ADHD også?

En udviklingsforstyrrelse, der gør livet svært
ADHD er på den ene side en diagnose, der beskriver en række alvorlige begrænsninger. Særligt i diagnosemanualerne er der fokus på alt det, der er vanskeligt, når man har ADHD. For de fleste mennesker med ADHD er det også tilfældet, at symptomerne er til stor gene og medfører et nedsat funktionsniveau. Mange oplever, at de skal arbejde hårdere end andre, f.eks. når man tager en uddannelse, skal passe et arbejde, skal indgå i et parhold eller skal være forælder.

En anderledes hjerne med anderledes evner
På den anden side er ADHD ikke kun et handikap, og de senere år er der kommet mere opmærksomhed på, hvordan ADHD også kan forstås som en ‘anderledes hjerne’ (neurodivergens). Mange mennesker med ADHD har en anderledes - men ikke nødvendigvis mindre værdigfuld - måde at fungere på. F.eks. er mennesker med ADHD ofte kreative og besidder et stort drive.

Min erfaring er, at mange mennesker med ADHD udvikler sig og trives bedst, hvis der gøres plads til både begrænsninger og superkræfter.

Hvordan foregår et terapiforløb med fokus på ADHD/ADD?

Alle terapiforløb er unikke, også selvom du henvender dig med udgangspunkt i ADHD. Jeg gør mig umage for at, at vi sammen skræddersyr forløbet til netop din situation og dine ønsker.

Typisk vil et ADHD-forløb besøge tre niveauer, som du kan læse mere om herunder.

Viden og selvindsigt

Viden om ADHD/ADD er et vigtigt udgangspunkt for at få det bedre. Jo mere viden, jo lettere bliver det at acceptere de forhold, man ikke kan ændre og mestre de forhold, der kan mestres. Viden giver også et sprog for ADHD’en, som kan gøre det lettere at forstå sine egne oplevelser, begrænsninger og behov, ligesom det kan gøre det lettere at kommunikere med sine nærmeste.

② Accept og ansvar

Andet trin handler om, at det er vigtigt at acceptere og forsone sig med sin ADHD/ADD og alt det, diagnosen kan medføre. Når man kender sine begrænsninger og behov rigtigt godt, bliver det lettere at arbejde målrettet med sin mestring og tage ansvar for de ting, man godt kan gøre noget ved. Accept handler også om at bearbejde og forholde sig til sine oplevelser med f.eks. at føle sig forkert (skam), føle sig skyldig over egne begrænsninger, føle tab eller sorg, opleve vrede og uretfærdighedsfølelse eller føle skuffelse, tvivl, mismod mm.

③ Mestring

Tredje trin handler om konkrete strategier i hverdagen, der kan gøre ens liv bedre. Det kan f.eks. være, at man opdager en hverdagsstruktur eller arbejdsform, der fungerer bedre. Det kan også være, at man bliver bedre til at styre sit energiniveau, styre sin opmærksomhed eller bruge sin impulsivitet på en god måde.

EKSEMPLER PÅ VIDEN, ACCEPT OG MESTRING

ADHD OG VIDEN

Én af de mest udbredte forklaringer på, hvad ADHD skyldes er, at hjernen har svært ved at transportere dopamin og noradrenalin rundt mellem hjernecellerne. Man kan sammenligne en ADHD-hjerne med en træt tømmermandshjerne, der har brug for fysisk bevægelse, stimulans, spænding og skift for at holde sig vågen. Mennesker med ADHD kan altså ikke selv gøre for, at det er svært at sidde stille, tage initiativ, planlægge og styre sine tanker og impulser.

ADHD OG BILLEDSPROG

Mange med ADHD/ADD finder det hjælpsomt at udvikle et sprog eller et billedsprog. F.eks., at ens hjerne kan smelte sammen, at man kan falde ned i et hyperfokus-hul og at ens hjerne er ligesom en 16-sporet motorvej med 100 afkørsler. Nogle beskriver også forskellige aktiviteter som røde, gule eller grønne - hvor de røde aktiviteter tapper energi, de gule er neutrale og de grønne giver energi. Andre igen beskriver deres ADHD som en fotofælde, der pludselig overrasker én med ekstrem træthed, når man har haft for meget fart på.

ADHD OG ENERGINIVEAU

For mange er én af de vigtigste mestringsstrategier at lære at balancere sit energiniveau og mindske sit stressniveau. Nogle har f.eks. gavn af at omtale energiniveauet som et dagligt 10-turs klippekort, hvor en tur i offentlig tranport f.eks. koster 3 klip, mens en tur i bil koster et enkelt klip. Mange oplever også, at der kommer overtræk på klippekortet, hvis man er presset i en periode eller glemmer at lade op. Nogle har gavn af at forklare sine venner og sin familie, at man nogle gange løber helt tør og derfor har brug for at trække sig, f.eks. fra en middag eller fra et kursus. Nogle har også gavn af at lære at bruge en kalender mere stringent og f.eks. blive bedre til at lægge opladningstid ind efter en krævende aktivitet.

ADHD OG ALLE DE MANGE FACETTER

Dit psykologforløb vil altid blive skræddersyet til netop dig og dine ønsker og kan handle om mange flere end de facetter, der er beskrevet på siden her - f.eks.

ADHD og parforhold

ADHD og forældreskab

ADHD og skam

ADHD og søvn

ADHD og medicin

ADHD og de gode impulser

ADHD og vrede

Jeg glæder mig til at høre fra dig.

  • "Jeg blev hjulpet gennem en vanskelig periode i mit liv og fik værktøjer til at hjælpe mig selv. I terapien var der fokus på både mig og min søn, og jeg har følt mig hørt og accepteret. Dialogen har altid været konstruktiv med fokus på det der lykkedes, så jeg blev båret videre."

    Mor til dreng på 12 år

  • “Jeg har altid følt, at der var noget galt med mig pga. min angst, og jeg ønskede i starten bare at få hjælp til at slukke for angsten. I terapien lærte jeg mere end det og jeg er blevet mere bevidst om, hvordan jeg kan forstå min angst og min historie. Jeg har fået en anden tro på mig selv, at jeg er god nok.”

    Kvinde, 29 år

  • "Vi har som forældre til en 12-årig pige med angst og skoleværing haft utrolig stor gavn af Mathias’ ekspertise på området. Vi blev mødt med stor professionalisme, og behandlingen var meget konstruktiv og løsningsorienteret. Vi fik nogle meget værdifulde redskaber til håndtering af angst, og vi fik som forældre hjælp til at agere i forskellige situationer og følge op herpå. Vi kan på det varmeste anbefale Mathias som hjælp til familier med angstramte børn."

    Forældre til 12-årig pige

  • "Vi startede i forløb i forbindelse med nogle udefrakommende situationer, som var årsag til at vores 2-årige datter havde en svær periode. Vi fik nogle rigtig gode redskaber, som vi kunne bruge og som gjorde, at vi hurtigt mærkede vores datter fik det godt igen. Vi blev mødt på en empatisk, tålmodig, anerkendende og tillidsvækkende måde, og vi har altid følt os godt behandlet."

    Forældre til pige på 2 år

  • “Jeg startede i terapi hos Mathias efter flere års senfølger af min kræftsygdom. Jeg var begyndt at blive opgivende og føle mig utilstrækkelig og jeg oplevede, at tingene kørte i ring. Mit terapiforløb var en hjælp, fordi jeg fik et andet perspektiv på min situation. Jeg har fået håb for fremtiden, og jeg fik nogle gode, konkrete strategier til de symptomer, jeg oplever i hverdagen.”tem

    Mand, 39 år

  • “Jeg havde aldrig været i terapi før, men har med det samme følt mig tryg. Jeg har fået hjælp til at forstå min opvækst og min sindslidelse, og jeg har fået hjælp til at håndtere mine sammenbrud. Tak.”

    Kvinde, 45 år